Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2021 19:52 - Какво се случва със зрението ни с възрастта
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 5732 Коментари: 5 Гласове:
27

Последна промяна: 06.03.2021 19:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вярно ли е, че с възрастта при повечето хора с късогледство зрението се изравнява image
Такива случаи са регистрирани в медицината, но те са единични и по същество необясними.


Митове за късогледството


Телевизорът разваля зрението, а морковът го подобрява. Гимнастиката е полезна за очите, а четенето им вреди. Дали всички тези азбучни истини не са нищо повече от митове? Нека се опитаме да стигнем до дъното на истината.

 

Мит 1 - То се развива от стоенето пред компютъра и телевизора

Каква е истината?

Има няколко причини за развитие на късогледство (миопия). Сред тях са и наследствеността (вродена слабост на съединителната тъкан), и съдовите нарушения, и повишеното натоварване на зрението, стресът и дори инфекциозни заболявания и недохранване. Компютърът или телевизорът могат да провокират развитието на късогледство, ако има благоприятни фактори, но ако човек е условно здрав, без предразположение към развитието на късогледство, тогава очите му ще се уморяват по-бързо от компютъра, докато при предразположените към заболявания хора, зрението ще се влошава.

Мит 2- Градските деца често страдат от късогледство, защото четат много

Каква е истината?

Най-вероятно причината изобщо не е в четенето, а във факта, че градските деца прекарват малко време навън и не тренират способността на окото да гледа в далечината. Това води до неправилно формиране на очната ябълка, която се удължава прекалено. Освен това развитието на късогледството може да бъде повлияно от недостига на дневна светлина. Неслучайно, в Япония, за да се предотврати увреждане на зрението, учениците провеждат часове на улицата и се правят панорамни прозорци в учебните заведения.

Мит 3 - Гимнастиката за очите подобрява зрението 

Каква е истината?

Упражненията може да се разглеждат само като превенция на зрителните увреждания. Освен това те могат да бъдат ефективни при така нареченото “фалшиво” късогледство, когато мускулът, отговорен за фокусирането на зрението, е в компресирано, спазматично състояние, в резултат на което “фокусирането” върху отдалечени обекти е невъзможно.

Ако човек има истинско късогледство (увеличение на очната ябълка, при което тя се разтяга), тогава никакви упражнения няма да помогнат за намаляването й и следователно, за възстановяване на зрението.

Само специалист може да различи фалшивото от истинското късогледство чрез измерване на дължината на очната ябълка с помощта на съответната апаратура и проверка на зрението след разширяване на зеницата (чрез отпускане на спазматичния мускул).

Мит 4 - Тъмните слънчеви очила с дупчици помагат за намаляване на проблема

Каква е истината?

Принципът на работа на такива очила се основава на ефекта на диафрагмата: когато гледате през тясна дупчица, обектите стават по-ясни. Веднага след отстраняване на диафрагмата (сваляте очилата), зрението се връща в първоначалното си състояние. 

Мит 5 - Витамин А и някои храни (моркови, боровинки) може да го излекуват 

Каква е истината?

Витамините не подобряват зрението, а само го поддържат в добро състояние. При недостиг на някои витамини и минерали може да се развие зрително увреждане (дефицитът на витамин А може да доведе до нарушение на зрението при смрачаване, липсата на лутеин и зеаксантин може да увеличи риска от развитие на заболявания на ретината и др.). С една дума, продуктите и приемът на витамини във вид на таблетки може да доведе само до нормализиране на патологичното състояние, причинено от липсата на хранителни вещества, но няма да подобри зрението при очните заболявания, включително и късогледството.

Мит 6 - Късогледите хора не трябва да вдигат тежести и да спортуват

Каква е истината?

Ограниченията по отношение на спортуването не се отнасят за късогледството, а влия­ят върху състоянието на ретината. Дори при добро зрение по вътрешната лигавица на очната ябълка може да се появят дистрофии и разкъсвания, които без лечение понякога водят до развитие на сериозно усложнение - отлепване на ретината и пълна загуба на зрението. Но човек с висока степен на късогледство може да има здрава ретина и спокойно да се занимава с всеки вид спорт.

Следователно, независимо от наличието или отсъствието на късогледство, е необходимо да се подлагате на редовни прегледи при офталмолог. Ако има промени в очното дъно, офталмологът ще укрепи ретината с лазер (лазерна коагулация) и ще намали риска от отлепянето й.

Мит 7 - С възрастта то може да премине от само себе си

Каква е истината?

С напредване на възрастта късогледството не изчезва, но възможностите за акомодация (фокусиране на погледа върху различно отдалечени обекти) първо се понижава, а след това изчезва напълно. Това се дължи на уплътняването на лещата в окото, която, променяйки кривината си, “насочва остротата” си на близко и далечно разстояние. Какво означава това за човек с късогледство? С възрастта се появява необходимост от няколко вида очила: по-силните за далечно разстояние (шофиране на кола, театър и кино), със среден диоптър - за работа на компютър и най-слабите - за четене и смартфон.

Мит 8 - Не трябва да четете легнали и да гледате тв-екрана на тъмно, за да са здрави очите 

Каква е истината?

Възможно е, но по този начин очите ви бързо ще се уморят и ще се появи визуален дискомфорт. Постоянната промяна в осветеността и нестабилността на разстоянието за четене създават условия за бърза умора на очите. Но сами по себе си, без предразполагащи фактори, тези обстоятелства не водят до появата на късогледство.

Мит 9 - Контактните лещи са по-добри от очилата

Каква е истината?

Очилата са най-сигурният начин за коригиране на зрението, но  заедно с това и най-неудобният. Контактните лещи са удобен, но и най-опасният метод за корекция. Противно на общоприетото схващане, те не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед. Лещите улесняват попадането на различни инфекции в окото. Освен това, чуждото тяло възпрепятства проникването на кислород в окото, което може да доведе до влошаване състоянието на роговицата.

Мит 10 - Лазерната корекция е опасна, затова е по-добре да се мине без операция

Каква е истината?

Лазерната корекция е най-безопасният метод след очилата. Това важи особено за техниката на ReLEx SMILE от трето поколение. Тя не наранява роговицата, а прави върху нея само малък разрез с размер 2 мм. А операцията продължава само 25 секунди на едното око. Друг е въпросът, че лазерната корекция има редица противопоказания (например, при тънка роговица или промени в лещата на окото). Освен това операцията не може да се извърши при прогресиращо късогледство - в този случай е необходимо да изчакате, докато зрението спре да спада.

Мит 11 - Интервенцията с лазер - гаранция за отлично зрение до дълбока старост

Каква е истината?

Въпреки факта, че тази операция наистина помага за постоянно да се отървете от късогледството, влошаването на зрението може да възникне по различни причини, свързани не само с късогледството. С възрастта могат да се появят промени в ретината, непрозрачност в лещата (катаракта), повишено вътреочно налягане (глаукома) и пр. Тези заболявания по никакъв начин не са свързани с извършената по-рано лазерна корекция на зрението, така че тази операция не гарантира отлично зрение до дълбока старост.

Милена ВАСИЛЕВА

   https://blitz.bg/zdrave/kakvo-se-sluchva-ss-zrenieto-ni-s-vzrastta_news728747.html 



Гласувай:
27



1. bven - Сигурно написаното отговаря на становището на лекарите.
09.03.2021 10:06
Преди доста години прочетох една книга - ПРОГЛЕЖДАНЕ ИЛИ КАК СЕ ОТЪРВАХ ОТ ОЧИЛАТА ЗА 7 ДНИ, ВАДИМ ВОЛЯ. Опитах и се получи. Всеки може да реши сам за себе си:

https://vemiplast.files.wordpress/2011/10/d0bfd180d0bed0b3d0bbd0b5d0b6d0b4d0b0d0bdd0b5-d0b7d0b0-7-d0b4d0bdd0b8.pdf
Поздрави, авангард!
цитирай
2. panazea - Пийте вода !
09.03.2021 23:21
Зет ми препоръча да се пие вода , за да не се намалява водното съдържание.
Това със сигурност лекува .
Мийте си очите с минерална вода !
Това също лекува по-добре от капки за очи и е почти без пари.
Разходка до извора !
Поздрав , Авангарди !
цитирай
3. avangardi - Благодаря, Татяна!
10.03.2021 15:35
bven написа:
Преди доста години прочетох една книга - ПРОГЛЕЖДАНЕ ИЛИ КАК СЕ ОТЪРВАХ ОТ ОЧИЛАТА ЗА 7 ДНИ, ВАДИМ ВОЛЯ. Опитах и се получи. Всеки може да реши сам за себе си:

https://vemiplast.files/2011/10/d0bfd180d0bed0b3d0bbd0b5d0b6d0b4d0b0d0bdd0b5-d0b7d0b0-7-d0b4d0bdd0b8.pdf
Поздрави, авангард!

Чувала съм, че с годините ставаме далекогледи! Който е късоглед се намалят диоптрите. Така може да хвърлим очилата!
Поздрави, Таня!
цитирай
4. avangardi - Благодаря, Тони!
10.03.2021 15:48
panazea написа:
Зет ми препоръча да се пие вода , за да не се намалява водното съдържание.
Това със сигурност лекува .
Мийте си очите с минерална вода !
Това също лекува по-добре от капки за очи и е почти без пари.
Разходка до извора !
Поздрав , Авангарди !

Чела съм лечебните качества на водата! В момента съм с капки за очи, но трябва да пия вода!
Поздрави, Тони!
цитирай
5. panazea - Измий си очите с Банкянска вода от извора,
10.03.2021 21:14
да видиш дали няма да си по-добре !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306208
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031