Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2010 14:04 - „Великият дизайн”
Автор: 777 Категория: Технологии   
Прочетен: 7427 Коментари: 10 Гласове:
76

Последна промяна: 04.11.2010 12:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Осем шокиращи неща, които научаваме от книгата на Стивън Хокинг и Леонард Млодинов „Великият дизайн” (The grand design”)

imageНовите стари теории застъпени в "The grand design" -  от идеята, че нашата Вселена е само една от многото, до откровението, че математикът Питагор e свил наготово теоремата си, вътре е и М-теорията за Всичко, както и основните въпроси за характера и произхода на Вселената.

1. Миналото е само една възможност

Според авторите на книгата, една от последиците от теорията на Квантовата механика е, че събитията от миналото, които не са директно наблюдавани, не се случват по определен начин. Вместо това, те се случват по всички възможни начини. Ако не са принудени да избират конкретна позиция, нещата ще се реят в състояние на несигурност.
Авторите обобщават: "Без значение колко задълбочено е нашето наблюдение над настоящето, то неизследваното минало, както - и бъдещето, е неопределено и съществува само като спектър от възможности."

2. Силата на светлината

Една едноватова крушка излъчва фотони - милиарди милиарди -  всяка секунда. Фотоните са малки частици, носещи светлината. Объркващото е, че те, както и всички частици, се държат едновременно и като частици, и като вълни.

3. Теория на всичко

Ако има някаква "теория на всичко", която би богла да опише цялата Вселена, това е т.нар.  „М-теория”. Този модел е версия на Струнната теория, която постулира, че в най-малките нива всички частици са малки обръчи от струни, които вибрират на различни честоти. И ако това е вярно, цялата материя и енергия ще следват правилата, произтичащи от естеството на тези струни. "”М-теорията” е единственият модел, какъвто окончателната теория би трябвало да бъде.", пишат авторите.

4. Общата теория на относителността

Изкривяването на време-пространството влияе върху неща, които всички знаят и използват.

Ако общата теория на относителността не се взима под внимание при GPS сателитните навигационни системи, огромни грешки в глобален аспект ще се натрупват в размер на около десет километра всеки ден. Причината за това е, че общата теория на относителността описва как времето тече по-бавно в близост до обект с голяма маса, тоест – под влияние на количествата на енергията и на материята. По този начин, в зависимост от различното разстоянието на спътниците от Земята, на борда на всеки от тях часовниците им ще трябва да се движат с различна скорост, ако този ефект се вземе предвид."

5. Потиснатите риби

Преди няколко години, градският съвет на италианския град Монца забрани на собствениците на домашни любимци да държат златни рибки в съдове с овални форми. Този закон е трябвало да защитава бедните рибки от изкривената картина на заобикалящата ги среда, тъй като пречупената светлина може да покаже изкривен образ на пространството около тях.

Хокинг и Млодинов подчертават, че е невъзможно да се узнае истинската същност на реалността. Ние мислим, че имаме точна представа за заобикалящата ни среда и за реалността, но как бихме могли да знаем, дали ние самите не живеем в гигантски аквариум след като все още нямаме поглед извън нашата собствена гледна точка, за сравнение?

6. Питагор откраднал идеята за теоремата си

Авторите твърдят, че известният гръцки математик Питагор (570 – 495 г. пр.н.е.) всъщност не е създател на т. нар. Питагорова теорема. 

Питагор предлага формулата (a2 + b2 =c2, която описва връзката между трите страни на правоъгълен триъгълник), но тя е известна от по-рано. Вавилонците, например, са документирали основната идея в древните математически таблици далеч преди Питагор да се роди...

7. Кварките никога не са сами

Кварките - градивни елементи на протоните и неутроните, съществуват само в групи, никога не - сами. Самотни кварки никога не съществуват в природата. И протоните, и неутроните се състоят от по три кварки. А атомите, от своя страна се състоят от електрони, протони и електрони. Според съвременните представи, цялата материя е изградена от 6 лептона и 6 кварка. 
На всеки кварк съответства антикварк със същата маса, но с противоположен електричен заряд. Кварките и антикварките не съществуват в свободни състояния поради свойството на силното взаимодействие, наречено конфайнмънт. Всеки кварк е носител на един от трите цвята на силното взаимодействие (наречени условно "червен", "зелен" и "син"), а антикварките носят съответно три антицвята ("античервен", "антизелен", "антисин"). 
Цветните частици взаимодействат чрез обмяна на глуони (така както заредените частици взаимодействат чрез обмяна на фотони) - също носители на цветове. Основно свойство на силното взаимодействие с обмен на цветни частици е, че силата му се увеличава с нарастване на разстоянието между частиците (за разлика от електромагнитното взаимодействие, където се наблюдава обратното).
Като свободни частици в природата се наблюдават само безцветни (или бели) състояния, наречени адрони. Безцветна частица би могла да се получи при взаимодействие на кварк и антикварк, носещи определен цвят и съответния му антицвят. Такива структури се наричат мезони. Друг вариант за получаване на безцветна частица е комбинирането на три кварка (или три антикварка), които носят трите различни цвята (или антицвята). Такива структури се наричат бариони (или съответно антибариони). Протонът и неутронът са примери за адрони - бариони. Съществуват и по-екзотични начини за образуване на стабилни безцветни състояния, които обаче все още са експериментално ненаблюдавани - пентакваркът, например, се състои от 4 кварка и 1 антикварк. Кварките са единствените частици с дробен електричен заряд. U- кваркът има положителен заряд 2е/3, докато d- и s- кварките са носители на отрицателен заряд –е/3.

8. Вселената е своят собствен създател

"Спонтанно създаване е причината да има нещо, а не - нищо, защото вселената съществува, защото ние съществуваме.”, казват учените.

Книгата показва, че има учени, които, както и много други хора, вярват в недоказани или недоказуеми неща. 

От 1974 г. насам Хокинг се опитва да обедини двете фундаментални теории в съвременната физика – Общата Теория на Относителността на Айнщайн, която се занимава с мащабните феномени във вселената и Квантовата теория, занимаваща се със субатомните частици.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BD%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F

повече в www.livescience.com



Тагове:   „великият,


Гласувай:
138



Следващ постинг
Предишен постинг

1. novex - Браво
04.11.2010 10:32
Страхотен постинг. :)
цитирай
2. bowman - ...
04.11.2010 11:06
Питагорова теорема ! : a^2 + b^2 = c^2
В правоъгълния триъгълник сборът от квадратите на дължините на катетите е равен на квадрата на дължината на хипотенузата.
цитирай
3. 777 - Благодарско!
04.11.2010 11:56
novex написа:
Страхотен постинг. :)


Хокинг ми е в полезрението откакто прочетох преди много време за Лъчението на Хокинг – процес, при който черните дупки излъчват различни елементарни частици и се самоизпаряват. Имайки предвид закона за запазване на енергията.
цитирай
4. 777 - Прав си, че не беше ясно. )
04.11.2010 12:01
bowman написа:
Питагорова теорема ! : a^2 + b^2 = c^2
В правоъгълния триъгълник сборът от квадратите на дължините на катетите е равен на квадрата на дължината на хипотенузата.


a2 + b2 =c2 - По-важното твърдение в книгата е, че теоремата е била известна и на гърците, и на индийците още преди Питагор да я взаимства.
цитирай
5. tili - Трябва да си взема и тази книга.
04.11.2010 12:33
Винаги с удоволствие чета Стивън Хокинг. Излага трудни неща на достъпен език. Благодаря за поста и за инфото:)))
цитирай
6. sparhawk - много интересен
04.11.2010 13:13
постинг.
цитирай
7. malchaniaotnadejda7 - Здравей!
05.11.2010 10:51
Числото 7 ми е любимо:) Интересен постинг. Непременно ще прочета... Благодаря ти!
цитирай
8. tomich - Не ми остава друго...
05.11.2010 17:27
...освен да ръкопляскам на книгата. Ама и аз съм на същото мнение, че "...има учени, които, както и много други хора, вярват в недоказани или недоказуеми неща.", въпреки че името Хокинг ме респектира :).Дано този супер мозък завърши делото на Айнщайн...
Много добре издържан постинг!
цитирай
9. анонимен - Оттук нататък сте вие ;)
05.11.2010 17:53
http://svery.nauka.bg/?p=96
цитирай
10. joysii - Любопитно. Аз не се интересувам ...
06.11.2010 16:48
Любопитно.
Аз не се интересувам толкова задълбочено от тези неща.
Но малко информация никога не е излишна. Хубаво е човек да разширява кръгозора си.
Поздрави.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: 777
Категория: Технологии
Прочетен: 727383
Постинги: 127
Коментари: 1609
Гласове: 5583
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031