Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2008 17:21 - Духовен трагизъм
Автор: 777 Категория: Технологии   
Прочетен: 2571 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 03.09.2008 17:31


Сещали ли сте се за факта, че човешката история векове наред търкаля Сизифовия камък на духовния трагизъм?
Много често чуваме репликите "светът става все по-бездуховен", "светът отива на зле" и пр. Чиста проба собствен нихилизъм. Я по-бодро!
Нима гладиаторските борби на арената или лова на вещици са били духовни деяния? Или инквизицията е одухотворявала времената си? Или разюзданите римски оргии върху триклиниумите са били благородно похапване на светски разговор? Моля ви! Светът днес е на правилното място. И сега има много повече и по-духовно въздигнати хора, защото Духовността днес е свободен избор, а не миропомазано посвещение на избранници.
Завихрен от съдбата в наложените днес Универсалии, човек е поставен да избира в неадекватна среда. Митичното е станало символно, символичното битийно, а битийното прелива отвъд себе си в причудливите форми на духовния трагизъм.
Митовете. Развенчайте си митовете и избирайте адекватно и свободно кои да бъдете и какво да ви се случва.
За това са писали и философствали Т. Драйзър,  Р. Бърт, Е. Касирер, М. Елиаде и др.Няма никакво съмнение, че днес Митът е Цербер, а Универсалиите са Горгони.
Митът е метемпсихозата на духа, неговата отрова и амнезис, натрапващи готови поведенчески модели на хората, за да ги доведат до латентно състояние. "Общото" като продукт на модерния тотемизъм днес си е лост  за промиване на мозъци. И на финала, както казва Анселм Кентърберийски "
в едната църква, придържаща се към една вяра, с течение на времената се появяват толкова много различни новости в религията - iversae religionis novitates."



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. belier - Духовен трагико-комизъм?!
03.09.2008 22:12
От кого са наложени тези универсалии? Дали от самите нас, неразбиращи и търсещи, или нарочно предлагани ни за истинни и единствени? Има ли ги тези, които познали психологията на "Общото" и събрали достатъчно познания, за да ги превърнат във власт, се възползват от невежите вярващи? Съвременната митология на човечеството, ако наистина е работен продукт на дадени субекти, то как да им противостоим? Да създадем една анархична, стихийна и самоподхранваща се антимитология? Да предложим другата, истинската истина? Защото религиозната митология се проваля, служейки на същите "субективни" цели. Да се борим ли изобщо или всеки сам за себе си да изстрадва откровенната си реалност, превръщайки я в битие на модерният, обществено и системно интегриран, макар и отричащ светец? Хората вярват, защото искат да вярват в по-лесното, в по-достъпното, в по-простото и дори сами с радост промиват мозъците си, за да избягат от отговорността да погледнат истината в очите. Иначе ще се наложи да вземат трудни решения, а това си е доста трудно. Спи моя съвест, ти моя правница и пазителка. Добре ми е в матрицата, особено ако ми дава всичко, от което изнуреното ми тяло и съзнание имат нужда. Хляб и зрелища е заместено от заеми и медии. Все още се мъча да открия своята "Отделна реалност". Или да си наема духовен гуру, за да ме съветва духовно, къде да си влагам парите? 777, не знаеш ли, че да развенчаваш митове боли? Но затова пък си имаме системата майка, която ако не днес, то утре, или най-късно в светлото демократично бъдеще ще се погрижи за нас. Ура! Аз пък ще си спретна една мини революцийка, пък ако ще след мен и потоп!А "техните" митове, отдавна ги нихилизирах!
п.с. И да видим кой, кого?
цитирай
2. merita - Всеки сам носи отговорност за со...
06.10.2008 16:49
Всеки сам носи отговорност за собствената си духовност.Осъзнато или не ние се стремим да я задоволим по свой си начин , като се възползуваме от вече създадени "шаблони".В търсене на истината ние възприемаме онова , което ни прави щастливи и ни носи душевен мир.
Що се отнася до духовния трагизъм , който аз набюдавам около себе си , той само ме натъжава.Консуматорскотообщество в което живея определено не ми харесва и търся свой начин да се спася от него! Поздрав!
цитирай
3. evrazol - "Развенчайте си митовете и ...
08.11.2008 19:57
"Развенчайте си митовете и избирайте адекватно и свободно кои да бъдете и какво да ви се случва."

Добре звучи, ама как се прави това? Непознатото може да стане познато с усилие. Непознаваемото става познаваемо с времето и напредъка. Но да се приема за възможно казаното в цитата е необходимо съзнанието да оперира в сверата на непознаваемото, което си е абсурд. Изборът - кой да бъдеш предполага познаване на повече от една възможност. И крие риска от тотална измяна на вродената, но непозната същност. Звучи ми ка то "обличайте се модерно", или обличайте се функционално". Което не може да бъде общовалиден за всички случаи принцип. За понятието адекватност пък изобщо е излишно да се говори. Най-малкото, понеже неможем да разберем предварително, кое е адекватен избор в момента. Разбираме след време дали избора е бил адекватен. Но после, след време. Препоръката е валидна може би за искащите "тук" и "сега", но следването и определено орязва необходимостта от търсене и възможностите за усъвършенстване. Така че духовният трагизъм си остава свързан с духовното извисяване и двете са лица на едно и също нещо - натиска който ни "бута" напред.
цитирай
4. darkanion - страхотен постинг!
01.04.2009 16:16
страхотен постинг!
цитирай
5. original - :)
25.10.2010 22:00
...в категория "технологии",...Е. Касирер, М. Елиаде и Сизиф...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: 777
Категория: Технологии
Прочетен: 727441
Постинги: 127
Коментари: 1609
Гласове: 5583
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031