Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2015 20:23 - Византийски императори от български произход ВАСИЛ I
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 15148 Коментари: 31 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Византийски императори от български произход

ВАСИЛ I
император на Византия 867-886
 

Основателят на "македонската" династия е българин
Из "История  во кратце о болгарском народе славенском", 1792 г.
Иеросхимонах Спиридон Габровски

image

 

               "За Тома отстъпника Говори Бароний: Тома обсади Константинопол в лято господне 822. Този Тома беше от прост род, слуга на някой сенатор в Константинопол, който за прелюбодеяние с жена му беше осъден на смърт. Той избяга при сарацините и там се отрече от християнската вяра. Там живя 22 години и се представи на Константин кесар, че е син на Ирина, и като събра хора, завладя Армения и други царства. След това умножи войнството си и дойде под Константинопол: и по земя, и по вода воюваше с града. Българският крал, с добра воля като помагаше на кесар Михаил, дойде под Константинопол и изби цялото томово воинство и самия него хвана жив, и отсече ръцете и нозете му и го уби. За това добро, което стори българският крал на кесар Михаил, той организира трапеза, искайки да му отдаде чест. Беше на това угощение Васил Македон, който обслужваше царската трапеза. Двамата царе много се веселиха и българският цар помоли кесаря да изведат борци да се борят, той имаше един борец много як българин. И кесарят извади от своите, и този българин все побеждаваше. Васил Македон като гледаше, изменяше лицето си. Като го видя кесарят, му рече: "Защо изменяш лицето си, можеш ли да се бориш?" а той му рече : "Ако заповяда твоята власт". И така, се бориха, отначало изглеждаше, че българинът побеждава, след това Васил хвана българина за главата и за двата крака и го занесе на трапезата и гърците започнаха да се смеят. Българският цар попита Васил откъде е и от какъв род. Той рече: "Родом от Македония". Царят рече: "Умееш ли по български?", а той му заговори по български, и тогава царят позна, че Василий е родом българин. И отвърна, рече на Михаил: "Аз искам грък да се бори, не българин". И така се разотидоха с голяма слава и чест и с много дарове бе изпратен Богарис от кесаря в своята земя. "


image

Младият Васил побеждава бореца.
(Миниатура от хрониката на Йоан Скилица - 11 век)
Тук Васил е все още прислужник на византийския император Михаил, но след време го убива и слага началото на българската (македонската)  династия, управлявала Византия от 867 г. до 1056 г.
 

 

Още източници:
1. Арабският историк Ибн Ал-Асир (1160-1234) пише в своята история "Ал-Камил фи-т-Тарахи" следното: "Срещу него (Михаил) излиза Басил ас-Саклаби, заграбва властта и убива Михаил през 253 (867) година. Басил ас-Саклаби царува 20 години, по времето на ал-Муатаз, ал-Мухтади и началото на ал-Муатамид. Неговата майка е била саклабийа и той е свързан с нея."
Всички арабски историци слагат знак на равенство между българи и "саклаби", това се отнасия дори и за волгокамските българи.

http://ziezi.net/vasil/




Гласувай:
5



1. germantiger - ...
01.11.2015 11:21
Ти сериозно ли цитираш като истинен "извор" от 1792 г... повтарям 1 7 9 2 ?!

Имам няколко исотрии на Византия от небългари на няколко езика и освен от войната, друго вътре не съм поглеждал, може и да си прав, но едва ли - ако има знаещ тук нека потвърди или отрече тезата ти?!

Впрочем скоро ще направя постинг за варангите викинги в България - тези над 5 века на византийска служба, които имат СТОТИЦИ СРАЖЕНИЯ И БОЕВЕ и които бол пъти са спасявали империята, не веднъж като Тервл например (то не е било и работа на българите да помагат на империята въобще).
цитирай
2. germantiger - Интересно попадение
01.11.2015 14:22
Допускам да си прав, макар аз силно да се съмнявам.

Въ всеки случай цитираните извори от теб (ако са точно преведени и истинни) аз НЕ знаех и те са новост за мен, както и тезата ти. Вече за специалисти не знам новост ли е, какво е.
цитирай
3. iuliuscaesar - Василий 2, разбира се, е арменец от ...
01.11.2015 17:10
Василий 2, разбира се, е арменец от тема Македония (днешно одринско).

иначе цитираното сведение е много интересно. за първи път и аз го виждам, но естествено не е извор. изглежда нашият монах е направил връзката македонец=българин, без изобщо да знае, че василий е арменец и че македония е била в одринско.

но като цяло доста интересно
цитирай
4. didanov - защо да не е извор?
01.11.2015 17:35
първо имаме три източника - История во кратце о болгарском народе славенском", 1792 г.
Иеросхимонах Спиридон Габровски, миниатура от хрониката на Йоан Скилица - 11 век и Арабският историк Ибн Ал-Асир (1160-1234). Васил е всичко друго но не и арменско име, фамилията или прозвището също. "И тогава царят позна, че Васил е родом българин" - едва след като е говорил с него на собствения си език.
цитирай
5. germantiger - ...
01.11.2015 18:34
Полека с имената друже, ще стане смешно или смешен...

Пример ти давам - аз се казвам Димитър - от Деметра гръцко
Петър и то, Камен също, Калоян, Георги, Александър, анна еврейско, над 90% от днешните български имена никога НЕ са били български
цитирай
6. didanov - здравей тигре
01.11.2015 19:49
аз не съм чувал за арменец с име Васил Македон. Виж за Димитър има вариант:"Името Димитър, както вероятно знаете, идва от Деметра. Деметра е антична елинска богиня на земеделието и зараждащия се живот. Това е Богинята Майка. „Метер" е протоиндоевропейския корен на майка. Оттам идват Mother, Mutter и т. н. „Де" идва от Deus - бог, може и от дорийски да е, където „де" означава земя. При всички положения това е Майката Земя или Богинята Майка.

В българския контекст се предполага, че е възможен и втори произход на името Димитър, свързан с „Митра" - индоиранско божество, почитано и от някои римски императори. Светилища са открити и по нашите земи. „Ди Митра на Митра" означава посветен на Митра, иначе Митра означава и договор, обещание.

И друг път сме говорили за съкращаването на имената. Понеже и в двата случая Димитър се състои от две части, един от вариантите за съкращение е да се използва втората част - Митко, Митьо, Мито, Митре. Но частицата „мит" също е древна, срещаме я в доста думи, включително и в мит, предание. Но това не означава, че някой Митко е измислил митовете."
интересна взаиомвръзка нали? искаш ли да знаеш как се свързва Митко с миткосвам?
цитирай
7. didanov - и още един вариант за Деметра
01.11.2015 20:08
"Деметра – богинята на земята е считана за късно дошла в гръцкия пантеон (Дж.Чадуик, Вл. Георгиев). Несъмнено култа към нея е възникнал сред гърците чрез тракийско посредничество. Според Хезихий Деметра е позната още като Σεμέστρη (Земестра) сред траките( Вл.Георгиев, Траките и техния език, с.47). Земестра е гърцизираното Зем-матер – земя-майка (матерь- майчин стблг.)."
Значи от Зем тракийско или дорйско Де (Земя)Матер - гърцизирано Деметра - правя забелжка с предишния ми постинг за пелазгите - думата земля-земя, фактът че са населявали земите на Гърция преди да со дошли гърците и че не трябва да се приема автоматично гръцкия произход на някои разпространени думи и имена в българския език.
цитирай
8. germantiger - ...
01.11.2015 23:29
Не е нужно ти да знаеш арменец с името Базил, защотро Василий не е - Базил 2 Булгароктон ако добре помня е арменец и евентуално викинг/варанг ако майка му е вършпела нещо настрани... но дори да е така, то той викинг не е , впрочем при него варангите стават сила и гуарди И ЗА ТЯХ ЗА ВАРАНГИТЕ НА ВИЗАНТИЙСКА СЛУИЖБА 5 ВЕКА (няма грешка) щше направя постинг!

За името Димитър като вариант от Митра не съм се замислял, възможно е, но е тогав е иранско не българско или всички ирано-арии са българи, нали - без съмнение е така за вас, впрочем днешните иранци българи ли са, а иракчаните, а дааа, те са араби, но пък онези в миналото са българи - сериозно ли с таква лекота всичко що е на два крака по земята е трак, еле българиан че и ерго славянин после става.

Въуобще на другите какво им оставяте - поне външна тоалетна има ли за тях?

И понеже ще кажеш, че иронизирам хайде да те питам сериозно

Иртано-ариите ако ги е имало как ти ги правиш и ще ги направиш ли българи, траки, славяни? Питам те сериозно - как ги правите така народите.

Сега следвайки вашата логика аз мога да направя почти цялата земя германска - как ли - лесно ПО ВАШАВАТ ЛАОГИКА - германо-скадите са сърцевината на англо-саксите а това ще рече че гермаянска е северна америка, австралия, южна африка, с колониии "ние" (забележи "ние", зщаото ако сте вие всичко става ние за вас) та "ние" германците сме владели с колкониии целия свят, като англичани сме имали свеотвния най-велик флот и въздуха с най-мощната ввс съществувала на зем,ята... как ти се струва моята българо-германска логика - щшото на мен ми се струва боклук тази логика?

П.С.
За Димитър хубаво каза, но за другите стотици небългарски имена на днешните българи какво ще кажеш? Съшото важи за всички еврохристиянски народи?!
цитирай
9. didanov - ставаше дума за Васил Македон
02.11.2015 01:15
нещо не чух твоите контрааргументи за него, нито извори? Виж аз намерих веднага вероятен отговор за Димитър и то даже два - и то за някакви 10 минути в нета с правилната търсачка - звучат убедително според мен (до доказване на противното). Може и двата да са вярни, защото се сетих, че имам една книжка "Митризмът и древните българи" - Зороастризмът нали знаеш започва от Балхара, Бактрия и Митра е култът към Слънцето? Чел съм че самите ирански историци признават, че Балхите-балхари-бактрийци са участвали активно в създаването на Персийската империя (дали е вярно не знам, но се връзва някак си не мислиш ли?) Аз бих се радвал ако се казвах Митко и не защото може да гръцко. Но и моето име Дилян си е доста хубаво и древно Дилом - змията от старобългарския календар.
Може последните ми постинги да звучат шовинистко български за някои, но ако си забелязъл - съм посочил доста сериозна историческа бибилиография, пък и не това е целта ми да проповядвам България über alle. Просто тача си ги българите както ти германците- и за това се мъча да събера колкото се може повече информация за тяхната история на едно място в търсенето на моята истина. Да - на моята истина, която дори да не съвпада с твоята, не противоречи на Общата или Последната такава.
Едно е сигурно за мен - българи е имало в Азия и на Балканите много по-рано от официалните данни, а аз бих добавил е имало едновременно, паралелно - и оттам идват всичките недоразумения. Между впрочем следв. м постинг е за българите в Мала Азия.
Как мислиш дали Димитровците в България са повече от тези в сегашна Гърция, като изключим Македонска Гърция сам знаеш защо?
цитирай
10. germantiger - ...
02.11.2015 12:28
9. didanov - ставаше дума за Васил Македон
01:15
нещо не чух твоите контрааргументи за него, нито извори? Виж аз намерих веднага вероятен отговор за Димитър и то даже два - и то за някакви 10 минути в нета с правилната търсачка - звучат убедително според мен (до доказване на противното).

Тотално си се объркал мой човек и веднага ти посочвам в какво - уникум сте вие уникум, дори разумните сред вас като теб с цялото ми уважение

- не някой друг трябва да оборва нещо което на теб след проверка в нета- ти се струва разумно, а ти друже трябва да оборваш с излседване, образование, ходебне, четене на извори, борба, живот, години труд тези които дори ти не знаеш че съществуват в науката! Ти дори не знаеш контратезата която трябва да обориш, а не я знаеш,ти дори не съзнаваш, че не някой теб, а ти трябва да бориш хора градили тези столетия прведи теб - ти дори не вдяваш колко всичко е обърнато в главата ти като модел Бога ми?!

- казваш ми, че нямам аргумент срещу Базил Македон, а ти си намерил 2 за името Димитър... гредата гредата друже в твоето око ке видиш или не - аз нямам аргумент за един (и съм ти го признал и съм те отличил и съм ти писал, че това инфо за мен е изненда и съм ти признал българино възможността за правота с мое съмнение разбира се), а ти българино любещ истината не намери контрапункт на 5-6 имена български които ти посочих, искаш ли още небългарски имена да ти посча стотици - мога... кой друже, кой трябва да е предизвикателен сега и как ти изглеждат сега нещата на това кой какво бил намерил и проверил и не мен диданов - науката, фактите, именните традиции трябва да бориш - не мен, аз съм на нивата на войната, тя е мой интерес, аз извори не знам и често бъркам вероятно

- разликата между теб и мен е, че моето е инфо е близо до истината вероянто на 90% или не знам някъде е 100% другаде 70-80% казано на шпега, защото в истината проценти няма, а вашето често е фантазия или не фантразия но нещо коеот не е сигурно, възмжно е, в друг посягате на чуждо
цитирай
11. germantiger - 2
02.11.2015 12:39
Айде друже да направим едно сравнение

моите постинги за героизъм - там имам претенция за историчност и постингите ми за геноцид

това е ВСВ диданоив - докумнетирано, близко до нас като фактология и станало, маса книги, дори и живи свидетели още... музеи и експонати, записи на видео и с говор, гробове, б ол документация, хиляди историци занимаващи се с това, музейни работници и военни, военнни и анализатори

хайде сега твоето на какво стъпва... не извори ли бре друже, на тези преди векове, на тези писани, преписани, фалшифицирани, преведени читаво или не, на грабено и неграбено, на спорно или завинаги потънало в праха на вековете ЗА ЖАЛОСТ

и ти на това градиш тези, смело, нахално, вероломно дори без да го съзнаваш!!!

Моите постинги са тесен път - война, боеве примерно... твоите са не магистрала, те са земна шпит, кълбо - ти определяш произходи, ареали, цели народи, степи, планини, ,векове движения.,.. аз някаква война за 5-6 гфодини... ти чертаеш корени на народи... вие въобще усещате ли се в какво газите и как го газите бре юроди?! Аз съвсем сериозно те питам - съузнавате ли какво правите и как го правите КАК КАК КАК ГО ПРАВИТЕ ?????? !!!!!!

...

Правете го - няма забранени теми в историята
Правете го защото някой гърк, съсед го е првил е гаврил бгистория - съгласен съм
Но внимателно бре, по по по внимателнИЧКО и с повече респект към наука, знание, други умове и народи

Иначе казано диданов - не сравнявай моята база с плаващите пясъци под краката ви, за любенето може да сравняваш, там няма над или под или по-по най-

...

Мисълта ми е - как може да мислите че има конспирация против вас и тя е... вековна - нон стоп всички векове с редки изключения, как тези лъжци са заблудиули поколения учени, как дори за умрели народи има днес книги с величие или падение, а за вас не, как дори за германците които света демонизира след две световни войни днес и не само днес а още след всв има стотици книги които казват честно - като войник германец абеше над всеки... ноза вас не - всички са ви ограбуили, всички лъжат за вас и всичко произлиза от вас (почти всичко, извини ме поправка) какви сте вие "бе", абе небичим хора сте "бе", пролетарий, гракнали че всеки ви е длъжен , всеки ви е грабил, а вие сте сияйни - авгиеви обори сте вие за бол неща

по скромно бе чобани, с повече работа, с повече уважение и там където някой се е гаврил доказнао с вас - храчете го, плюйте го, мачкайте го без компромис - там да... но недейте првръщайте целия свят в нарочен антибългарски театър започнал векове с Адам и Ева
цитирай
12. germantiger - И стига съм спамил флудил или каквото там беше
02.11.2015 12:50
- ЗА ТОЗИ БАЗИЛ НЕ ЗНАМ - ВЪЗМОЖНО Е ДА СИ ПРАВ и пак ПОВТАРЯМ - това инфо за мен беше и е изненада и до момента никой не го е опровергал изворово или "логически"

- за Димитър - чудесно, аз не знаех за тази негърцка версия, впрочем аз не си харесвам името защото винаги ми е звучало тромаво, не защото е българско или гърцко, не, просто з амен е леко тромаво, за да не ме заподозреш в антибългарщина - харесвам доста бгимена - Пролетина, Росица, Бистра, Боян, Сребрина, Ралица, Явор

- несъмнено гърци, после турци и сърби са гаврили бгистория и това е ФАКТ, абсолютен, несъмнен и долен, несправедлив, за това там трябва жестока безкомпромисност, дори вие понякога сте меки

НО НЯКАКВА СИСТЕМАТИЧНОСТ, ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ И СВЪРШВАНЕ НА НЕЩАТА ДОКРАЙ

ето за този Васил - провери науката, питай историци, питай други твои съмишленици леон, гет, питай "опоненти" юлий (той спомена че също е изненадан) питай гепард, дори глишев... нищо не губиш, дори да не приемеш техния вариант ако имат контра, а ако нямат, ако действително това е така и науката го знае - чудесно е че го популяризираш - тогава направи още един постинг и го пусни на познати - линкни го и ПОСОЧИ ЦЕЛИЯ ПРОЦЕС НА ИЗСЛЕДВАНЕ И ПИТАНЕ ПРЕЗ КОЙТО СИ МИНАЛ (ако желаеш разбира се) това би бил моя начин, не те ангажирам с него
цитирай
13. germantiger - Нямам нищо против - пишете "бе", пишете
02.11.2015 13:08
Пишете за Одрин Балканската война, за Дойран ПСВ, за румънския фронт псв, за фронта в сърбия псв, за сръбско-българската, за хайдутите, за падналите четници, за победите на ПБЦ и ВБЦ, пишете за Спартак дори, пишете за бол герои и за геноцида над българи вършен от кой ли не.

Но не, за това вие рядко пишете (ти го правиш), вие най-много пишете за какв света е български, тракийски, как всичко е тракийско значи българско и как вие сте най-... не не сте и няма как да сте - германсците също не са и не са били - те са били над целия свят като войник в определени периоди, рим също, наполеон1 също, испанските терци също, шведите на густаф адолф и карл 12 също, холандци'фалндрия с алебарди също, суворов и руснаци също, писсарро, котес тоже, сула римлянина и детето гай юлий цезар пред него, посел мъж итн ханибал от един изчезнал народ, александър велики от друг зачезнал аух... българите в няколко периода също са били ниво и то високо, нищо повече обаче... нелсън и англичаните с флота са били за векове, фридрих велики, хамериакнската и английската авиации, германския танк итн итн итн

Вие не пишете за ясните, български, чутовни, фундаментални, без спор победи, не пишете за нешщо в което няма съмнение и е велико, а винаги пишете за нещо което обикновено е истина само във вашите глави - разбирам търсите, новото е вълнуващо, там може да увеличавате, да трупате, да надувате, може и да сте ПРАВИ В ЧАСТ ОТ това което са ваши теми... но този бесен стремеж да не обърщате внимание на изконната българска сила и болка, на доказано българския героизъм и геноцид е необяснимо - аз нямам нито един постинг за Арминиус/Херманн... амога и с правио мога да направя зщаото той и брат му са били германи, но аз правя за всв, правил съм за псв... вие имате 1000 постинги за нещо което евентуално е тракийско или не, и 10 за българско ясно и категорично.

Какво е това у вас - обяснете си го или на мен ако желаете?

П.С.
Намеквашщ, че димитровцжите в бг са повече от тези в гр според теб... демотрио има и в италиая да ти спомена, и дори в бг да са повече (и явно ще са, защото името димитър е много популярно в бг) кавко доказва това

ИМЕТО АННА (ЕВРЕЙСКО Е) ДАЛИ ИМА ПОВЕЧЕ АННИ В РУСИЯ, В ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ИЛИ В ИЗРАЕЛ, А МАРИИ И КАКВО ДОКАЗВА ТОВА "ПОВЕЧНОСТТА"
цитирай
14. germantiger - ...
02.11.2015 13:24
И отново съм в почуда

защо "аджеба" гет, леон, никикм, щапаров, атил дори, далида НЕ коментират и не са в твоя блог - да, няма задължителност, но просто се "изкумявам" при положение, че твоя блог РАЗШИРИ ТЕМИТЕ, НЯКОИ СА ИЗНЕНАДВАЩИ, ПРАВИШ ГО ДОБРЕ НА ВИД, не натиска като моя визуално, правиш го добре като количество, аз прекалявам като маса инфо или изображения в мои постинги

ако желаеш - линкни на едно 50 профила твой постинг или пробългарски постинги - линкни им и може би, тогава ще посетят, създайтъе нещо като общност ако желаете

ако и тогава не коментират и не посещават... ?!

още един излишен детайл за "одеве"

Сара (еврейско име ако добре пмня) САРИ ИМА ПОВЕЧЕ СРЕД АНГЛОГОВОРЯЩИТЕ НЕЖЕЛИ СРЕД ЕВРЕЙТЕ и тук не иде реч за демобаза, това е второ, иде реч че имената и именната традиция не са, ПОВТАРЯМ НЕ СА, както ти насочваш към произход и родеене - това е пето - десето... именната традиция е религия, реформи, култ, и след това произход
цитирай
15. germantiger - И конкретно
02.11.2015 17:40
Нямаш "почти нищо":

"Извора" от 1 7 9 2 не е извор

Миниатюрата при Скилица не ти казва нищо за прозиход а показва "ромей' побеждаващ българин ако въобще това е истина

извора от араба нито е цитиран нито е посочен правилно - къде е, кой го е превел и как се връзва с друг текст

НО!

Може написаното от 1792г. да се базира на наистина извор
Арабския извор би могъл да се посочи и цитира къде що е и какъв е целия текста и кога - очаквам
След това идва въпроса дали арабина е грешил или е близо до истината и какви са другите основания - такива иам несъмнено
цитирай
16. didanov - според Скилица бащата на Васил е ...
03.11.2015 11:58
според Скилица бащата на Васил е последната издънка на прогонената от персите арменска владетелска династия, който по политически причини е бил преселен от византийския император в Тракия (тема Македония?)...тук идва ред на арабския историк Ибн Ал-Асир, който подтвърждава, че поне майката на Васил е саклабка - българка. Значи по бащина линия Васил е арменец, а по майчина българин , което донякъде обяснява неарменското му име.
Васил е роден в македонските земи, но според Теофан още при Крум много християни от Тракия и Македония били изселени насилствено отвъд Дунава това станало и с жителите на Никеа -градчето в което е живял баща му. Може би по този начин малкия Васил, живеейки сред българите се е научил на пехливанлъка.
Иеросхимонах Спиридон Габровски е ползвал историкът Цезар Бароний, който през 18 век съставя няколко важни исторически труда обобщаващи развитието на Византииската Империя. Неговите трудове биват преведени от твърде ранно време на руски език, което позволява на редица български възрожденци и търсители на старата ни история, да попаднат на трудовете му. Днес е признато че те съдържат хронологични, но не и фактологически грешки в текста. Важно е да се отбележи че уводът на историята на Паисий Хилендарски е адаптация на предисловието от руския превод на „Деяния церковная и гражданская“ (1719) от Цезар Бароний, един от основните източници на монаха. Скилица и Генезий друг византийски историк разказват за случката по време на пира, но и двамата пропускат (умишлено?) че Васил не е грък и че свободно говори български, както отбелязва Бароний.
цитирай
17. didanov - има нещо такова
03.11.2015 12:21
че се пренебрегва най-новата българска история в блогбг-то, където наистина има достатъчно материал и документация..фиксирането в древната българска история и произход може би е в резултат от желанието да се изчистят всичките лъжи негативи натрупани с времето, а те са много. Аз лично смятам, че днешните българи са много по близки по манталитет и характер до тези след Освобождението и разглеждайки тяхната история ще видим че много малко се променило, независимо от държавния строй. Но това не пречим да продължим да мечатем за богата и силна България, а за това ни трябват примери и идеали от далечното минало. За разлика от теб, аз съм се захванал с цялата история на българския народ, за това въпросителните и неизвестните са доста повече, но пък удовлетворението не е малко.
колкото за произхода на имената цитирим откъс от постинга ми за Българи в Троянската война"Първо, на основата само на "разбирането" на името не може да се съди за националността на съответната личност – например, ако някоя жена се казва Мария, това не значи, че тя е еврейка. Второ, в онези далечни времена едва ли етническата принадлежност се е определяла по днешните правила – вероятно тя е била по-размита. Но така или иначе в разказите за Троянската война "звучат" имена, които днешните българи разбират достатъчно добре; нелошо ги разбират и руснаците, и сърбите … Това е достатъчно основание за предположението, че българите като цяло са потомци на старото местно население на източната и южната части на Балканския полуостров; че езикът им, общо взето, е наследник на езика на това старо местно население. "
цитирай
18. germantiger - ...
03.11.2015 14:35
"Отзад - напред":

- убеден съм, че масата пишещи българи НЕ желаят да намират истини, а да се дуят и да се покажат по- по- най, някой сред тях търсят истини несъмнено, повечето мисля, че не ги вълнува истината

- с написаното от теб за Мария ти потвърждаваш това, което аз ти писах преди ден, моята теза "илюстрираш" с пример в което различие нямаме

- двамата сме на мнение, че маса бгистория се пренебрегва в блог.бг и аз съм убеден, че тя дори не се знае, макар много българи да си въобразяват, че са наясно - те например както казва една моя позната дори не са чели примерно Симеон радев и не иде реч само за емблематичната му книга, то само нея знаят "милите" ако я знаят въобще, но има още и не само Радев - историята не си я знаете (не ти персонално), а масата пипещи тук да прощаваш смелото ми заключение на едро, дано греша

- бробата Васил може да научи от арменците повече, не от българите, пурво защото явно баща му е арменец, баща му, не майка му се въргаля предполагам и второ борбата има повече традиции сред арменци и кавказки народи, нежели сред българи (ако българите не са кавказци според теб, зщаото за "вас" българите са толкова "полиморфни" и могат да бъдатъ всичко, предполагам вълци и птрици по Кастанеда също) - този ми пункт може да иронизираш с право, излишно го написах, защото е абсурдно да гадаем от кого е научил борбата и това е глупаво от теб и после от мен

- НЕ съм зпаознат с Бароний, поне разбрах благодарение на теб какъв е този извор, както и с извора на арабина - това прави твоите аргументи МНОГО СЕРИОЗНИ И ПРОМЕНЯ НЕЩАТА, макар да остава въпросителната - така и не видях текста на раба, превода, целия текст, някакъв друг линк или поне книга - аз НЕ държа да има това в постинга ти, но като питена от друг (мен в случая) и отговор от теб може да присъства в коментар, щом някой все пак пита

- "момента" с изворите остава съмнителен, защото пак казвам - цитат, преводач, "сурс" до моемтна не виждам, ако сайта зиези е твоя сурс... не звучи добре поне за мен

...

И ВСЕ ПАК

С ПОСОЧЕНИТЕ ОТ ТЕБ В КОМЕНТАР ИЗВОРИ НЕЩАТА СЕ ПРОМЕНЯТ И ТИ ВЕЧЕ ИМАШ ЗА МЕН МНОГО СЕРИОЗНА АРГУМЕНТАЦИЯ, ВЪПРЕКИ, ЧЕ АРАБА МОЖЕ ДА ГРЕШИ ЗА МАЙКАТА, НО ТОВА НЕ МОЖЕМ ДА ГАДАЕМ - АКО ТОВА ГО ИМА В ИЗВОР, ТО ТОГАВА НЕ ВИЖДАМ КОЙ МОЖЕ ДА ТИ ПРОТИВОПОСТАВИ НЕЩО и чудно какво казва т.нар. официална наука за това. Ако тя признава псоченоето от теб и вас (зиези и др.) то тогава абсолютно правилно го пропагандираш, дори и още трябва и може!

В съмнението ми към твоите аргументи, явно съм бил НЕправ и признавам, че в момента твоята позиция е без алтернатива. Ще попитам глишев, гепард и анонимуса какво те знаят по въпроса и току-виж ти си абсолютно прав. дори да имат ралзики с теб, то твоите аргументи засега ми изглеждат сериозни.
цитирай
19. germantiger - !
03.11.2015 14:42
Линкнах постинга ти с въпрос към Манол Глишев и Гепард, анонимуса не го намерих на прима виста за жалост, юлий си каза позицията иначе бих питал и него.
цитирай
20. didanov - цитатите и обяснянията може да н...
03.11.2015 16:14
цитатите и обяснянията може да намериш на http://www.samoistina/3/vasil1.htm
трудът на Ибн Ал-Асир (1160-1234),неговата история "Ал-Камил фи-т-Тарахи".
за преселването на македонци в одринска Тракия намерих следното в един форум:.... "За преселването на "македонци" в одринска тракия сведенията са косвени.Информацията е от събираемоста на данъци и възможноста за мобилизиране на войска от съответната провинция през дадения период.Освен тях се взима в предвид нашествията на различни вражески народи,като например славяните,които даже обсаждат солун (в някой от обсадите със съюзници) 6 пъти и със сигурност не са били посрещани радушно от местното население.Други сведения са във връзка с преселването на Куберовите Българи към които се присъединили и голям брой "ромеи" които били насилствено преселени от аварите в по ранните им нашествия.Когато Куберовите Българи се преселват от Аварския каганат във византия,получават разрешение от императора за това.А такива разрешения за заселване във византия са давани само за обезлюдени или слабонаселени територии които империята неможе да защитава.След самото заселване подчиненото на Кубер християнско население започвада се преселва в други области (пак най вероятно одринска тракия) което води до разваляне на отношенията с Византия.Въз основа на тези и други такива данни,историците са на мнение че населението на тема македония се е преселило в одринска тракия,където е било възможно по лесно да бъде защитавано от Константинопол,a и самия град при нужда е можел да събере по лесно войска.Затова през 8ми век е преименувана на "тема македония".Разбира се това преселение не е станало изведнъж,а постепенно в доста широк период от време.
В периода на ранното средновековие за македонци като етнос неможе да се говори.Даже и да са били различен етнос през античноста,в по късните етапи те се елинизират доброволно."


цитирай
21. germantiger - ДА
03.11.2015 16:54
Разгледах сайта на двамата млади българи, общо взето доста ми хареса, разбира се, прочетох поредната глупост за Александър, но общото ми впечатление от сайта е изключително положително!

Прочетох тескта и при зиези, видях и ползването от теб като "фотокопие" или не знам как се нарича точно, както и миниатюрата. Добре е предложено и това явно са извори.

Остава съмнението ми в тескта на арабина, зщаото продължавам да не го виждам потвърден от небългари или от представители на т.нар. официална наука - аз и не съм търсил, вероятно го има премного?!

Връщам се на думите ми одеве - сега представеното от теб придобива друг "изглед" и аз го намирам за сериозно аргументирано, поздравления!
цитирай
22. didanov - благодаря но тази хипотеза придобива нови неочаквани развръзки
03.11.2015 21:55
ето какво намерих в akademia:Василий Македон и арменската "връзка":
Може би в заглавието трябваше да сложим „врътка“, вместо „връзка“, защото арменците на практика са се подиграли с неговите най-съкровени чувства и цели – да се представи пред византийското общество като благороден и добродетелен владетел от древни родове.
Някои учени и изследователи предпочитат да го представят като мизерен убиец на своя благодетел – византийския император Михаил, който го издигнал от прост коняр в елита на византийското общество, но това е твърде изопачена, пресилена и опростена представа за неговия статут и произход. Истината е, че е назначен с връзки, но не е бил просто коняр в императорската конюшна, а комес – началник на конюшната и тя не е чисто и просто някакъв конски обор на някой дребен феодал, а императорската столична конюшна, заедно с конниците и техните задължения. Тоест той е управлявал и е бил отговорен за императорската конница и изпълнението на нейните обязаности – церемониални, парадни и регулярни патрулирания и пр.
Съществуват редица косвени и дори преки (но субективни!) свидетелства, че той е лично замесен в убийството на императора и може би е нанесъл смъртоносния удар, но любопитното е, че и преди и след това откриваме сходни случаи във византийската история и почти винаги разкаялите се или разкайващи се владетели на Византия стават добри и успешни владетели (напр. имп. Йоан Цимисхий). На следващия ден например патриарх Фотий посреща новия император с проклятия, нарича го човекоубиец, неблагодарник, клетвопрестъпник… Василий І Македонец не посмява да го отстрани физически и се задоволява само да да го замести с патриарх Игнатий. Отвергнатият арменец сменява политиката си и замисля как да си възвърне благоволението на Македонеца. Той събира своите хора като напр. Теофан Сфинодемон и те заедно съчиняват и сътворяват един „древен“ ръкопис с предсказания за някой си много успешен император – един вид „месия“, наречен Виглас. Той уж водел потеклото си от император Константин Велики и от първата християнска династия – арменските Аршакиди (Аршакуни). Един или двама от групата на тези „завераджии“ уж случайно намерил „древния“ пергамент и го занесъл на императора. Последният поискал да му бъде разтълкуван, но единственият, който можел да го направи, се „оказал“ низвергнатият екс-патриарх Фотий. Император Василий І Македонец се принудил да го моли и Фотий му дал необходимите разяснения. Оказало се, почти по „чудо“, че името на „месията“ Веглас е съставено от имената на родителите и роднините на настоящия император: В(асилий)-Е(вдокия)-К(онстантин)-Л(еон)-А(лександър)-С(тефан). Майка му била пряка потомка на император Констанин Велики, а баща му бил от арменските Аршакиди. Любопитното е, че в този „документ“ били включени редица действителни исторически факти, напр. преселването на двама арменски князе с техните родове и верни хора във Византия през V век след неуспешното антиперсийско възстание, за които наистина се предполага, че са сродници или потомци на Аршакидите. Първоначално те били заселени в Никия, а в последствие в Адрианополис. Тук един от техните наследници – Леон се срещнал със сънародник арменец на име Маиктес или Майктес (Хъмаяк), те се сродили и внукът им се оказва нашия Василий І Македонец. Тази информация обяснява защо арменците-преселници от Македония в Одрин продължавали да носят прозвището македонци. Всъщност Василий не е роден нито в Македония, нито в Адрианополис (Одрин, Тракия), а в плен в България, където хан Крум и наследникът му хан Омуртаг отвели пленените адрианополци, след обсадата и падането на града. Показателен е фактът, че тези 10-20 хиляди пленници носели арменски килими и били заселени някъде в Северна България под Дунав, но не успели да се адаптират и избягали обратно във Византия. В тази псевдобиография на Василий не е споменато името на бащата – сина на Хъмаяк, който се оженил за една одринчанка-гъркиня на име Пангало (Панкало), която била известна с произхода си от имп. Константин Велики. По този начин в личността на Василий Македонец се оказват съчетани благородните арменско-партски „гени“ на цар Търдат Аршакид и римските на имп. Константин Велики – двамата велики покръстители.
Според сведенията на арменския средновековен летописец Вардан, имп. Василий І се обърнал с молба или предложение към арменския цар на царете Ашот Багратид да бъде коронясан от него (да получи древната арменска тиара и тя да бъде поставена върху главата му лично от ръцете на цар Ашот). Това било част от предсказанието в „древния“ пергамент и съответства на арменската традиция и функциите на нахарарския род Багратуни, които носят титлата Такатир (Възлагащ короната). Той изпратил множество скъпи подаръци и дарил 10 хиляди сребърни монети за някаква арменска църква, която в момента била в строеж. Цар Ашот свикал църковния клир и обсъдил с тях и с арменските благородници предложението, след което оповестил, че епископът на Тарон – Вахан свидетелствал, че майката на Василий І е арменка и следователно е възможно да го коронова, обвенчае с короната… . Сведението е цитирано от арменоведа Хевонт Алишан в сп. „Хаяпатум“, бр. 2, с. 263, където се цитира Хрониката на историка Вардан, с. 85. Същата информация се споменава и от Ховханнес Драсханакертци в „История на Армения“, с. 140, а тези данни ги изнася изтъкнатият арменовед и византолог Храч Бартикян в т. ІІ от сб. „Византийские источники, Константин Порфирородный, Ереван, 1970 г., с. 253, заб. 16 и с. 270, заб. 86. В същия източник на с. 253 в заб. 15 и 17 се обяснява как точно патриарх Фотий успял да си възвърне благоволението на имп. Василий І Македонец.
В цялата история има нещо доста смущаващо – цар Ашот и арменците формално потвърждават, само, че майката на императора – Панкало е арменка, и на практика опровергават псевдогенеалогията и лъжебиографията му, че тя е от римски род. Всъщност от тях се е искало да потвърдят потеклото на бащата, а те не го правят и по този начин фактически отхвърлят претенцията на императора, че е от рода на Аршакидите. Обяснението се крие във факта, че от края на V в. до тогава – ІХ в., Аршакидите отсъстват от историческата сцена и Багдатидите се явяват като техни заместници. Ако имаше достоверни сведения за наличието на Аршакиди във Византия около тях биха се обединили всички нахарарски родове и нямаше да има конфликти. Явно претенцията на имп. Василий І Македонец им е дошла в повече и те доста дипломатично са се измъкнали от трудната ситуация. Едно пълно признаване на подобна претенция би сложило край на църковната и държавна (полу-) независимост на Армения. Най-странното в случая е това, че и тогава византийците и сега византолозите не са забелязали този парадокс, който в началото нарекохме арменска „врътка“. За съжаление следващите императори от потеклото на Василий І Македонец дотолкова се вживяват в ролята си на Аршакиди, че преминават от политика на протекционизъм спрямо Армения към открита анексия и асимилация, особено в лицето на имп. Василий ІІ и брат му – имп. Константин VІІІ Багренородни. За тази връзка разказва например съвременникът им арменския летописец Степанос Таронаци-Асохик (Разказвача), който трърди, че в края на своя живот император Василий ІІ се завърнал в арменогригорянството и се замонашил в един арменски манастир в малоазийската пл. Олимп, а на смъртното си легло заклел брат си да опази на всяка цена Армения. Е, опазиха я сбъркани халкидонити, дето и досега никой свестен арменски историк не ги признава за арменци. Ш-ш-шегуваме се, но не чак толкова много!
д-р Илия Симеонов

цитирай
23. germantiger - ...
04.11.2015 00:58
Поздравявам те за коментара с конкретика, коятро прочетох, вярно малко по диагонал, зщаото не е в преките ми интереси, но това е правилния път!

Заслужено те поздравявам за това, което потърси и приложи в рамките на 2 дни, зщаото всичко то е аргумент, не тълкувания и разсъждения!

Освен това нито глишев, нито някой друг до момента е опспорил преложеното от теб. Аз също вече не бих го оспорил, незвисимо, че в източника - извора на араба се съмнявам, щом с него се занимават днешни българи - зщаото е тази ми мнителност мисля знаеш - аз имам право да я имам след като 9 от 10 НЕ биха я имали и биха закрещяли - така е родоотстъпнико, така е, ние сме най-велики, този и онзи е българин.

Този в случая явно наистина е с български произход смесен или не и в случая научих нещо, което не допусках до преди 2 дни.
цитирай
24. elcho - ИМЕНА
05.11.2015 10:45
Наистина да внимаваме с имената ! Например ставаше дума за Димитър. ДИ-МИТРА. МИТРА- богинята майка, но тя нее гръцка. Митраизъм е духовно движение в половината свят тогава.Синът и Марко, когото тя изпраща на земята заради непокорността му, става закрилник на хората и т.нт. И Византия и РИМ и ние и повечето народи са били под МИТРАИЗЪМ.--------пример: крали Марко, Марко Поло и т.нт.
цитирай
25. germantiger - ...
05.11.2015 15:51
24. elcho - ИМЕНА
10:45
Наистина да внимаваме с имената ! Например ставаше дума за Димитър. ДИ-МИТРА. МИТРА- богинята майка, но тя нее гръцка. Митраизъм е духовно движение в половината свят тогава.Синът и Марко, когото тя изпраща на земята заради непокорността му, става закрилник на хората и т.нт. И Византия и РИМ и ние и повечето народи са били под МИТРАИЗЪМ.--------пример: крали Марко, Марко Поло и т.нт.

Греда... името е Димитър и навсякъде извън БГ е ДЕМЕТРИО от ДЕМЕТРА, не от Митра в случая, както и в Италия идва от гърците. Далите са го "попили" от някой друг е "друга бира", но в Европа вероятно "идва" през Гърция. Допускам и вашата теза с Митра. Така или иначе името не е българско, както и над може би 80% от имената днес в България, а про по подобно е положението и сред другите християнски народи.
цитирай
26. elcho - elcho
06.11.2015 21:58
Аз не ползувам източници от ИНТЕРНЕТ. Защото там пише Ботев къде е роден,кога е създадена България, кой е откривателя на Америка и т.нт., и нищо от това не е вярно. Изгубих си един източник от Ватикана от който разбрах, че двама Римски Императора са с българска кръв. Можеш ли да напишеш нещто по това ?
цитирай
27. germantiger - ...
06.11.2015 23:19
26. elcho - elcho
21:58
Аз не ползувам източници от ИНТЕРНЕТ. Защото там пише Ботев къде е роден,кога е създадена България, кой е откривателя на Америка и т.нт., и нищо от това не е вярно. Изгубих си един източник от Ватикана от който разбрах, че двама Римски Императора са с българска кръв. Можеш ли да напишеш нещто по това ?

...

Аз лично рядко ползвам уикипедия, защото чета и разбирам езици, които ти дори не си чувал на живо примерно холандски и африкаанс едва ли вдяваш, латински, старогръцки и старобългарски съм учил, а германски, руски и английски чета всеки ден по 100 - 200 стр. ежедневно норма - имам времето да го правя.

За името Димитър - Деметра чух преди години в средното училище от едно момиче, ще рече 90-те години значи, от тогава не съм проверявал и не съм търсил нищо именно, камо ли в интернет.

Какво да ти кажа за римски императори, освен че един скандинавец е покорявал България убил е ЛИЧНО ПЕТЪР ДЕЛЯН, лично в двубой, бол германци са превземали и влизали в Рим, а други като Стилихон са го спасявали.

Миъслта ми е, че германския танк не е конска опашка, а къмните на Перперикон не са дворците в Австрия или Нойшванщайн в Бавария, най-паче музиката на Бах, Беетовен и Вагнер не е свирката на Орфей.

Ако се чудиш защо така грубо те репликирам - предполагам лесно ще намериш отговора в ПЪРВИЯ И9 НАД МОЯ ТВОЙ КОМЕНТАР в който явно нещо имаш да ми казваш и държиш аз нещо да ти пиша в смисъл на отчет?!
цитирай
28. didanov - това за петър делян ме интересува силно
07.11.2015 00:37
можеш ли да ме насочиш по въпроса?
цитирай
29. germantiger - ...
07.11.2015 00:51
ще има постинг преголям за спасителите на империята казано на шега викингите клоито 5 века бият турци, араби, кавказци, българи, разбира се и губят и ще направя това за тях но втори поистинг утре или до дни първия ще е за друго пак за тях, но в по-различна "светлина"
цитирай
30. voland6 - Имена
07.11.2015 10:38
germantiger написа:
24. elcho - ИМЕНА
10:45
Наистина да внимаваме с имената ! Например ставаше дума за Димитър. ДИ-МИТРА. МИТРА- богинята майка, но тя нее гръцка. Митраизъм е духовно движение в половината свят тогава.Синът и Марко, когото тя изпраща на земята заради непокорността му, става закрилник на хората и т.нт. И Византия и РИМ и ние и повечето народи са били под МИТРАИЗЪМ.--------пример: крали Марко, Марко Поло и т.нт.

Греда... името е Димитър и навсякъде извън БГ е ДЕМЕТРИО от ДЕМЕТРА, не от Митра в случая, както и в Италия идва от гърците. Далите са го "попили" от някой друг е "друга бира", но в Европа вероятно "идва" през Гърция. Допускам и вашата теза с Митра. Така или иначе името не е българско, както и над може би 80% от имената днес в България, а про по подобно е положението и сред другите християнски народи.

Но твоето име е Димитър, а не Деметър.
цитирай
31. germantiger - Е и?!
07.11.2015 19:43
А твоя ник е Воланд по Булгаков или по германски или по нещо друго.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907976
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?